Volvo & Northvolt väljer Göteborg för gemensam batterifabrik

Volvo och Northvolt kommer att bygga en tillverkningsanläggning för batterier i syfte att producera upp till 50 gigawattimmar celler per år – tillräckligt för att försörja cirka en halv miljon bilar.

 Volvo Cars och batteritillverkaren Northvolt kommer att bygga sin gemensamma batteritillverkningsanläggning i Göteborg, säger de två företagen.

Fabriken kommer att sysselsätta så många som 3 000 personer och producera upp till 50 gigawattimmar celler per år – tillräckligt för att försörja cirka en halv miljon elbilar. 

De kommer att skapa battericeller speciellt utvecklade för användning i nästa generations helelektriska Volvo- och Polestar-bilar, sade företagen i separata uttalanden på fredagen.

Företagen räknar med att verksamheten i den nya anläggningen ska påbörjas 2025.

Volvo växer fram som en överraskande föregångare i Europas kapplöpning om att tillverka fler elbilar.

Biltillverkaren, som kontrolleras av Kinas Zhejiang Geely Holding Group, planerar att sälja 50 procent rena elbilar i mitten av detta decennium och helt elektriska bilar först 2030.

”Vårt battericellssamarbete med Northvolt är nyckeln till våra strategiska ambitioner inom elektrifiering,” sa Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett uttalande.

Företagen valde före detta Tesla-chefen Adrian Clarke att leda deras gemensamma produktionsbolag.

Förra året tillkännagav Volvo och Northvolt planer på ett samarbete för att utveckla batterier för elbilar, inklusive etablering av en fabrik för produktion och ett FoU-center, en total investering på cirka 30 miljarder svenska kronor. Centret, även det i Göteborg, kommer att starta sin verksamhet i år.

Northvolts gigafabrik i Skellefteå monterade sin första battericell i slutet av december, vilket gör det till det första europeiska företaget att designa och tillverka ett batteri i Europa.

Northvolt sa i december att de hade säkrat kontrakt för mer än 30 miljarder dollar från elbilstillverkare inklusive BMW och Volkswagen.

Lämna en kommentar