Volvo testar trådlös elbilsladdning med TaxiKurir i Göteborg

Taxibolaget Cabonline, där bland annat Taxi Kurir, Sverigetaxi och Taxi Skåne ingår, ska köra bilarna som laddas med en ny trådlös laddningsteknik. Tanken är att de ska använda elektriska Volvo XC40:or med induktiv laddningskapacitet för att testa teknikens effektivitet.

Ett urval av taxibilar i Göteborg, Sverige, som drivs av Cabonline, den största taxioperatören i Norden i Europa, kommer att ingå i ett pilotprojekt för att testa trådlös laddning för elfordon för Volvo.

Fungerar lite som trådlösa telefonladdare i många fordon, förare som använder den trådlösa laddningen måste helt enkelt parkera sitt fordon för att börja ladda och behöver inte ta sig ur det alls.

Cabonline kommer att få Volvo XC40 Recharge med en speciell mottagare som trådlöst ansluts till laddningsplattor tillverkade av Momentum Dynamics som är inbäddade i gatan.

”Green City Zone i Göteborg låter oss prova spännande ny teknik i en verklig miljö och utvärdera dem över tid för en potentiell framtida bredare introduktion”, säger Mats Moberg, chef för forskning och utveckling på Volvo Cars.

”Att testa ny laddningsteknik tillsammans med utvalda partners är ett bra sätt att utvärdera alternativa laddningsalternativ för våra framtida bilar.”

Dynan kan ladda ett fordon med upp till 40 kW, vilket är nästan lika snabbt som DC snabbladdningsportar som fungerar på 50 kW. Den är också betydligt snabbare än en vanlig 11 kW AC-laddare.

Förare kommer att få hjälp med att rada sina fordon med kudden med hjälp av 360-graderskameran installerad i XC40 Recharge. Crossoverna förväntas få mycket användning, eftersom de körs i över 12 timmar per dag.

Cabonline kommer att köra fordonen mer än 100 000 km per år, vilket gör detta till en viktig testplats för Volvos EV-teknik i allmänhet.

Testet är en del av initiativet Göteborg Green City Zone som Volvo tillkännagav sitt deltagande i förra året. Initiativet syftar till att omvandla stadens transporter till 100 procent utsläppsfria år 2030.

Lämna en kommentar